Szkoła Podstawowa im. Żołnierza Polskiego w Wędrzynie


  • Kontakt

    Dyrektor: kom. 502 118 499

    Sekretariat czynny:

    poniedziałek - piątek 7:00 - 15:00

    szkoła tel. (95) 755 91 20   

    przedszkole tel  (95) 717 65 49

    E - mail: sekretariat@spwedrzyn.pl


  • Kalendarium

    Niedziela, 2024-05-19

    Imieniny: Celestyny, Iwony


  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1524070
    • Do końca roku: 226 dni
    • Do wakacji: 33 dni

Sprawozdanie z obchodów Tygodnia Dobrego Żywienia

     Obchody Tygodnia Dobrego Żywienia w naszej szkole w dniach 11 – 15 maja rozpoczęliśmy przedstawieniem profilaktycznym przez uczniów klasy trzeciej pt. „Szanuj zdrowie jak je masz, bo o różne bzdury dbasz”. Trzecioklasiści starali się pokazać w zabawnych sposób, że zdrowy człowiek dba nie tylko o ciało, ale i o ducha. Zdrowym może być każdy - mały, duży, gruby, chudy. W ciągu tygodnia najmłodsze dzieci w naszej szkole wysłuchały prelekcji „Śniadanie to podstawa” przeprowadzonej przez szkolną pielęgniarkę, namalowały prace pt. „Moje zdrowe śniadanie” i zmierzyły się z przygotowaniem zdrowych kanapek. Pierwszaki pracowały pod hasłem „Jem kolorowo i zdrowo”. Poznały owoce i warzywa, jakie można kupić w polskich sklepach. Wspólnie z wychowawcami przygotowały kolorowe kanapki, sałatki i szaszłyki owocowe, którymi częstowały pracowników szkoły, koleżanki i kolegów z innych klas. Swoje pomysły uwiecznili w fantastycznych pracach plastycznych. Klasy drugie w ramach zajęć technicznych wykonały „Klasową książkę kucharską”, w której znalazły się przepisy na – ulubione przez dzieci - potrawy z warzyw i owoców. Znajduje się ona w bibliotece szkolnej. Poszukiwacze smaków  na pewno wyszukają w niej coś „pysznego”. Trzecioklasiści pracowali pod hasłem „Witaminki są zdrowe dla chłopczyka i dziewczynki”. Uczniowie w kilkuosobowych zespołach przygotowali zdrowe przekąski: kolorowe kanapki, owocowe szaszłyki, owocowe sałatki, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Gotowe potrawy zostały zaprezentowane w jadalni szkolnej, po czym nastąpiła sesja zdjęciowa i degustacja. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się owocowe sałatki w arbuzowych koszyczkach. Klasy IV – VI przez kilka dni przygotowywały materiały, które posłużyły do wykonania plakatów o tematyce zgodnej z ustalonym  wcześniej harmonogramem. W trakcie pracy stosowane były różne techniki plastyczne. Plakaty stanowiły dekorację sali, gdzie zorganizowano apel kończący obchody Dobrego Żywienia, w czasie którego każda klasa zaprezentowała okrzyk, hasło lub piosenkę o swoich owocach czy warzywach. Uczniowie klas IV- VI przyszli w tym dniu ubrani w kolorach swoich owoców lub warzyw. Całość zakończyła scenka zaprezentowana przez trzecioklasistów „Spór ważności owoców nad warzywami”. Wszyscy zgodnie zaśpiewali, że ,,NAJWIĘCEJ WITAMINY MAJĄ POLSKIE OWOCE I JARZYNY". Był to smakowity tydzień.

            Składam serdeczne podziękowania dyrektor Edycie Jakóbczak, nauczycielom, wychowawcom, rodzicom, uczniom za cierpliwość i uatrakcyjnienie tego tygodnia. Mam nadzieję, że uczniowie będą pamiętać o zdrowiu nie tylko przez siedem dni, ale codziennie.

Bogusława Grzegorek