Szkoła Podstawowa im. Żołnierza Polskiego w Wędrzynie


  • Kontakt

    Dyrektor: kom. 502 118 499

    Sekretariat czynny:

    poniedziałek - piątek 7:00 - 15:00

    szkoła tel. (95) 755 91 20   

    przedszkole tel  (95) 717 65 49

    E - mail: sekretariat@spwedrzyn.pl


  • Kalendarium

    Niedziela, 2024-05-19

    Imieniny: Celestyny, Iwony


  • Statystyki

    • Odwiedziny: 1524070
    • Do końca roku: 226 dni
    • Do wakacji: 33 dni

Wielkanocne gotowanie klasy II b

Wielkanoc, najważniejsze i najstarsze święto chrześcijaństwa, obchodzone na pamiątkę Zmartwychwstania Chrystusa, to świetny moment, żeby przygotować niezapomniane, świąteczne smakołyki. Eleganckie i ciekawe wypieki wielkanocne, tradycyjne babki i pyszne mazurki. Przekąski i dania główne, dodatki i sałatki oraz pomysły na jajka. Pięknie zdobione jaja (będące symbolem odradzającego się życia) od wieków zdobią polskie stoły podczas świąt wielkanocnych. Wprawdzie przez lata sposoby barwienia i dekorowania jaj zmieniły się, ale tradycja pozostała. Tę tradycje postanowiła pokazać na swoich zajęciach klasa IIb. Rondelkolandia - uwielbiana przez uczniów lekcja gotowania i przyrządzania posiłków, zaowocowała ciekawymi pomysłami na udekorowanie świątecznego stołu. Jedne z dzieci tworzyły baranki z twarogu, inne zające z jaj jeszcze inne postanowiły udekorować jajka według własnego pomysłu. Zabawa i nauka idące w parze, to najlepszy sposób, aby zaszczepić w dzieciach chęć działania, tworzenia i radości z wykonanej pracy.

B.Sz.