Szkoła Podstawowa im. Żołnierza Polskiego w Wędrzynie

Ciasteczka na patyku

Dziś propozycja nieco innych, ale równie ciekawych  i SŁODKICH zajęć :)

Co prawda Walentynki już były, ale serduszka można wykorzystać również na inne okazje. Jeśki któś ma ochotę może stworzyć wiosenne wzory.

Moją propozycją jest upieczenie, oczywiście z pomocą osoby dorosłej "ciasteczek" na patyku.

Do ich wykonania potrzebujemy:

* ciasto francuskie

* foremka w kształcie serca lub inny wzów foremki

*powidła lub dżem

* patyczwk do szaszłyków

* wstążka lub tasiemka (niekoniecznie)

Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni.  Przygotowujemy powidła lub dżem. Za pomoca formki wycinamy serduszka lub inny kształt. Na serduszku układamy odrobinę powideł.  Na powidłach układamy patyka do szaszłyków. Na górę kładziemy drugie serduszko i dociskamy krawędzie. Krawędzie możemy dodatkowo ozdobić za pomocą widelca. Układamy serduszka na blaszcze, wyłożonej papierem do pieczenie, w ostępach ok. 2-4 cm.  Ciasto francuskie podczas pieczenia znacząco powiększa swoją objętość. Górę serduszek smarujemy wodą lub białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.  Czas pieczenia  i temperatura mogą się oczywiście różnić. Na patyczkach jeśli mamy ochotę możemy przywiązać wstążki.

Smacznego :)